Samenvatting van mijn boek "Avonturen van een stuurman":

Deel 1.

De pas afgestudeerde stuurman Jan van der Velde maakt zijn eerste reis als stuurman op de coaster " de Zeester". Op de reis van Marseille in Frankrijk naar Archangelsk in de Witte Zee in de voormalige USSR.,maakt hij een scheepsramp mee met nogal wat gevolgen voor zijn verdere leven. Na in Archangelsk te zijn gelost en in Kandalaksha, ook in de Witte Zee, hout te hebben geladen voor Boston in Engeland aan de Washbay krijgt hij te maken met een asielzoekertje. Door weersomstandigheden krijgen ze last met de lading. Vanuit Engeland gaan ze naar Harlingen, wat betekend verlof.

 

Deel 2.

Zijn tweede reis gaat van Harlingen naar Agadir in Marokko. Hij maakt een kaping mee met verassende afloop. En ook nog een avontuur voor de Portugese kust en een orkaan in de Golf van Biskaje voor ze via Southampton Engeland weer in  Nederland aankomen.

 

Dit alles vertelt hoe het zeemansleven eruit zag in de zestig à zeventig jaren op die kleine scheepjes van ten hoogste 499 BRT. Ook wordt verteld welke invloed het thuisfront en de liefde had op het leven van deze bemanningen. Het zijn de belevenissen uit +/- 13 jaar die ik heb meegemaakt, en die  een onuitwisbare indruk op mij hebben gemaakt en dus niet alleen als stuurman. Met uitzondering van het liefdesleven van Jan van der Velde kan men het boek dus non fictief noemen.

  Overigens in tegenstelling tot de stuurman in mijn boek, heb ik een aanbod van de rederij om op een nieuw schip weer naar zee te gaan en dan na èèn reis als kapitein op een andere boot van mijn maatschappij, afgeslagen en ben ik dus aan de wal gebleven.